Image Slider

Produkty

Nazwa: Sol-Vit Mg

Krystaliczny nawóz magnezowy z mikroelementami, przeznaczony do dolistnego i doglebowego dokarmiania roślin. Odpowiednio zbilansowane mikroelementy zapewniają długotrwały efekt odżywienia oraz prawidłowy wzrost i rozwój roślin.

Odpowiednie zaopatrzenie roślin w magnez:

  • zwiększa plon,
  • poprawia parametry jakościowe plonu,
  • zwiększa odporność  roślin  na choroby,
  • wpływa na  prawidłowy przebieg  procesu kwitnienia,
  • zmniejsza podatność roślin na wyleganie,
  • odpowiada za gospodarkę wodną w roślinie,
  • reguluje przebieg procesów biochemicznych.

Skład:

Składnik

pokarmowy

Zawartość w % masowych

Zawartość

 składnika w 5 kg nawozu

Tlenek Magnezu (MgO)

15,0

750 g

Trójtlenek Siarki (SO3)

30,0

1500 g

Bor (B)

0,04

2 g

Miedź (Cu) *

0,40

40 g

Żelazo (Fe) *

0,30

15 g

Mangan (Mn) *

0,40

40 g

Molibden (Mo)

0,01

0,5 g

Cynk (Zn) *

0,50

25 g

Aminokwasy

                      zawiera

Witaminy

                      zawiera

*- schelatowane EDTA

 

Dawka: 5-6 kg/ha (stężenie 2%) zużywając średnio 200 - 300 L cieczy roboczej na hektar.

Stosować dolistnie w formie roztworu wodnego lub łącznie z mocznikiem, innymi nawozami z serii Sol-Vit. Nawóz można stosować w połączeniu z pestycydami w dolnej, zalecanej dawce podanej przez producenta. (Zaleca się wykonanie próby mieszania ze środkami ochrony roślin w małym naczyniu).

 

 

 

Gatunek rośliny

 Termin zabiegu

Ilość zabiegów

Dawka nawozu

kg/ ha

Ilość cieczy użytkowej

l/ ha

zboża

Zabieg jesienny: faza 3-4 liści

2-3

5-10

200-300

Zabiegi wiosenne:

I  – faza krzewienia;
II -  faza strzelania w źdźbło

rzepak

Zabieg jesienny: faza formowania rozety

2-3

5-10

200-300

Zabiegi wiosenne:

I - faza ruszenia wegetacji wiosennej;

II –  faza  zielonego pąka kwiatowego

ziemniak

I – faza wytworzenie pędów bocznych; 

II – przed kwitnieniem

(w przypadku wyraźnego niedoboru magnezu wykonać III zabieg po kwitnieniu)

2-3

5-10

200-300

burak

I – faza 4-8 liści;

II – faza 10-12 liści;

III - przed zwarciem międzyrzędzi

2-3

5-10

200-300

kukurydza

I – faza 5-6 liści;

II i III – 2-3 tygodnie po pierwszym zabiegu

2-3

5-10

200-300

łubiny

I – w fazie dobrze wykształconej rozety;

II - przed rozpoczęciem kwitnienia

1-2

5-10

200-300

tytoń

po przyjęciu się rozsady, w okresie intensywnego rozwoju co 7-10 dni

2-3

5-6

200-300

warzywa

w  fazie intensywnego rozwoju co 7-10 dni

2-4

5-6

500-1000

drzewa i krzewy owocowe

I –  faza rozwoju pąków;

II - po fazie kwitnienia;

III  - faza rozwoju zawiązków owocowych

2-3

5-6

500-1000

truskawka

I  – faza rozwoju pąków;

II – faza kwitnienia;

III – faza wzrostu zawiązków owocowych

2-3

5-6

500-1000

winorośl

I –  faza rozwoju pędów;

II –faza  wykształcania kwiatostanów;

III - po kwitnieniu w  czasie rozwoju owoców

2-3

5-6

500-1000

iglaki

stosować od marca do lipca co 7-10 dni
w przypadku żółknięcia lub brązowienia igieł wykonać dwa dodatkowe zabiegi co 7 dni

2-4

5-6

300-500

rośliny ozdobne

w fazie intensywnego wzrostu, w odstępach co najmniej 7-10 dni

2-4

3-5

200-30

 

W przypadku wystąpienia objawów niedoboru składników pokarmowych zabiegi powtarzać co 2-3 dni.

Zalecenia można modyfikować w/g indywidualnych potrzeb w poszczególnych fazach rozwojowych, warunków uprawowych oraz odmian.

Wykonanie zabiegów dolistnych zaleca się przy wilgotności powietrza 50-80%, temperaturze poniżej 25⁰C.

Nie stosować w czasie intensywnego słońca oraz silnego wiatru.

Ciecz roboczą przygotować bezpośrednio przed stosowaniem, zużyć w ciągu kilku godzin od momentu sporządzenia.

 

Opis:

Magnez jest podstawowym makroelementem pokarmowym roślin oraz głównym składnikiem chlorofilu (zielonego barwnika) odpowiedzialnego za jeden z najważniejszych procesów fizjologicznych zachodzących w roślinie czyli FOTOSYNTEZY. Brak lub niedobór magnezu zakłóca jej przebieg, co skutkuje zahamowaniem wzrostu roślin i znacznym obniżeniem plonu.

Z niedoborem magnezu mamy do czynienia głównie na glebach lekkich i zakwaszonych, które z reguły są mało zasobne w ten pierwiastek. Niedobory magnezu mogą występować także na glebach zwięzłych, charakteryzujących się większą zasobnością w ten składnik. W tym przypadku przyczyną braku magnezu mogą być zbyt wysokie dawki azotu i potasu wprowadzone doglebowo, które ograniczają pobieranie magnezu (zjawisko zwane antagonizmem). Utrudnienie pobierania tego pierwiastka powodują również niekorzystne warunki pogodowe: niskie temperatury (zwłaszcza jesienią i wiosną), susze, obfite opady, które doprowadzają do wypłukiwania magnezu w głębsze warstwy gleby, niedostępne przez system korzeniowy.

Typowym objawem niedoboru magnezu w roślinie są nieregularne, żółte plamy  występujące między nerwami na blaszce liściowej określane jako „marmurkowatość”. Chloroza stopniowo obejmuje większe partie liścia, przyczyniając się do jego obumierania. Według badań zakłócenie prawidłowego przebiegu procesu fotosyntezy, spowodowane niedoborem magnezu może obniżyć plon nawet o 25%.

Objawy niedoboru: zahamowanie wzrostu roślin, deformacja liści, nieprawidłowy rozwój tkanek, zakłócenie procesów fizjologicznych i transpiracji, obniżenie ilości i jakości plonu.








top







Zabezpieczenie: