Image Slider

Produkty

Nazwa: Sol-Vit Zn

Płynny, dolistny nawóz cynkowy, do szybkiego i efektywnego likwidowania i zapobiegania niedoborów Cynku w roślinach.

 

Jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego rozwoju i plonowania wszystkich roślin i często jest czynnikiem decydującym o jakości i wielkości plonu. Odpowiada za przemiany węglowodanów, jest niezbędny w syntezie witamin.

Szczególnie polecany w fazie intensywnego wzrostu roślin, uprawianych na glebach piaszczystych.


Skład

Składnik pokarmowy

Zawartość % masowe

Zawartość

  g/l

Cynk (Zn)

8,2

110

Azot (N)

3,4

46

 

 

 



 

 

 

Stosować dolistnie w formie roztworu wodnego lub łącznie z mocznikiem, innymi nawozami z serii Sol-Vit. Nawóz można stosować w połączeniu z pestycydami w dolnej, zalecanej dawce podanej przez producenta. (Zaleca się wykonanie próby mieszania ze środkami ochrony roślin w małym naczyniu).

 

TERMINY STOSOWANIA

Dawka
[l/ha]

Rzepak

Zabieg jesienny: formowanie rozety: faza 4–8 liścia (BBCH 14–18)

1

Zabieg wiosenny:

II – rozwój pąków kwiatowych– początek kwitnienia (BBCH 50–61)

2

Burak cukrowy; pastewny

I – 4–8 liści (BBCH 14–18)

1-

II – 7-1 liści – rozwój rozety (BBCH 19–31)

1-2

III – zakrywanie międzyrzędzi (BBCH 32–35)

2

Ziemniak

I – rozwój pędów bocznych – zakrycie międzyrzędzi (BBCH 21–39)

2

II – wykształcanie bulw (BBCH 45–47)

2

Kukurydza

I – faza 4-8 liści (BBCH 12–16)

2-3

II – rozwój liści – wydłużanie pędu (BBCH 17–31)

2-3

III – rozwój źdźbła – wczesna faza rozwoju wiechy (BBCH 30–51)

2-3

Zboża

Zabieg jesienny: faza 3-5 liścia (BBCH 13–15)

1

Zabiegi wiosenne:
I – ozime – początek strzelania w źdźbło (BBCH 30–32)
      jare – faza krzewienia (BBCH 14–32)

1-2

II – liść flagowy rozwinięty – początek kłoszenia (BBCH 39–51)

1-2

Jabłoń; Grusza

Zabieg wiosenny:

I –  w fazie pękania pąków (BBCH 07-10)

2-3

II – w fazie zielonego pąka (BBCH 54–56)

2-3

III – na końcu kwitnienia (BBCH 67)

2-3

Zabiegi jesienne:  wykonać I – II zabiegi, po zbiorach owoców

2-3

Czereśnia; Wiśnia; Śliwa; Brzoskwinia

I – na biały pąk (BBCH 57–59)

2-3

II – na początku kwitnienia (BBCH 60–64)

2-3

III –pod koniec kwitnienia (BBCH 67–69)

2-3

Truskawka

I – rozwinięty 3–5 liść (BBCH 13–15)

1

II – zamknięte pąki kwiatowe (BBCH 57–58)

1

Warzywa cebulowe

I – 3–6 liści właściwych (BBCH 13–15)

1

Warzywa korzeniowe

I – 5-8 liści właściwych (BBCH 15–18)

0,5

III - marchew – przy końcu wykształcania korzenia (BBCH 47–48)

0,5

 W przypadku wystąpienia objawów niedoboru składników pokarmowych zabiegi powtarzać co 2-3 dni.

 

Zalecenia można modyfikować w/g indywidualnych potrzeb w poszczególnych fazach rozwojowych, warunków uprawowych oraz odmian.

Wykonanie zabiegów dolistnych zaleca się przy wilgotności powietrza 50-80%, temperaturze poniżej 25⁰C.

Nie stosować w czasie intensywnego słońca oraz silnego wiatru.

Ciecz roboczą przygotować bezpośrednio przed stosowaniem, zużyć w ciągu kilku godzin od momentu sporządzenia.








top







Zabezpieczenie: