Image Slider

Produkty

Nazwa: Sol-Vit FOSFon

Płynny, nawóz fosforowy do dolistnego dokarmiania roślin, polecany do szybkiego likwidowania i zapobiegania niedoborów fosforu w roślinach. Zwłaszcza w warunkach utrudnionego pobierania tego składnika przez system korzeniowy (niskie temperatury, susza lub nadmierna ilość wody w glebie, a także przy nieregulowanym odczynie oraz po zwapnowaniu).

Odpowiednie zaopatrzenie roślin w fosfor:

  • zwiększa wielkość i poprawia jakość plonu,
  • intensyfikuje wzrost i rozwój systemu korzeniowego,
  • wyrównuje i przyśpiesza dojrzewanie owoców,
  • poprawia wielkość, jędrność, wybarwienie oraz wydłuża okres przechowywania owoców,
  • skraca okres wegetacji,
  • zwiększa odporność roślin na suszę, przymrozki, a także na niektóre choroby grzybowe,
  • powoduje równomierny wzrost roślin,
  • zwiększa wydajność energetyczną procesów biochemicznych.

 

Skład

Składnik pokarmowy

Zawartość % masowe

Zawartość

  g/l

Pięciotlenek fosforu (P2O5)

30,0

400

Azot (N)

3,0

50

 

Stosować dolistnie w formie roztworu wodnego lub łącznie z mocznikiem, innymi nawozami z serii Sol-Vit. Nawóz można stosować w połączeniu z pestycydami w dolnej, zalecanej dawce podanej przez producenta. (Zaleca się wykonanie próby mieszania ze środkami ochrony roślin w małym naczyniu).

 

 

 

UPRAWY

TERMINY STOSOWANIA

Dawka nawozu
l/ha

Ilość cieczy użytkowej 
l/ha

ZBOŻA

 I – faza krzewienia; II – faza strzelania w źdźbło;  III – koniec fazy strzelania w źdźbło ( liść flagowy); IV –faza kłoszenia

3 - 5

200 - 400

KUKURYDZA

 I -  faza 2-5 liści;  II – 7-10 dni po pierwszym zabiegu;

III – w momencie wyrzucenia wiechy

3 - 6

200 - 400

RZEPAK

Zabieg jesienny –faza 3-5 liści;

3 - 6

200 - 400

Zabiegi wiosenne – I – od ruszenia wegetacji; II – 7-10 dni po pierwszym zabiegu

III – faza zielonego pąka

ZIEMNIAK

- od fazy rozwoju liści i pędów; II -  zwarcie międzyrzędzi

2 - 5

200 - 400

DRZEWA
i KRZEWY OWOCOWE

Wiosna - dla polepszenia jędrności  owoców  
 I – koniec kwitnienia; II i III co 7- 14 dni

5 - 6

700 -1000
 roztwór
o stężeniu
0,5-0,8%

Jesień - dla polepszenia wybarwienia owoców   
II – III zabiegi na 2-3 tygodnie przed zbiorem owoców

TRUSKAWKA

 I – początek kwitnienia; II i III co 7-10 dni

3 - 6

PAPRYKA

 I – 3 tygodnie po wysadzeniu rozsady;   II – koniec kwitnienia; 

 III – po wytworzeniu  pierwszych owoców; 

IV – 10-14 dni później

3 - 4

400 - 600

roztwór
o stężeniu:

opryski - 0,5%

podlewanie - 1%

POMIDOR

 I – 3 tygodnie po wysadzeniu rozsady;  II i III – po wytworzeniu owoców, co 7-10 dni

3 - 4

KAPUSTNE

 I – 2 tyg. po wysadzeniu rozsady;  II – początek zawiązywania  główek;  III – 10-14 dni później

4 - 5

SAŁATA

 Wykonać I-II zabiegi we wczesnej fazie rozwoju; 

III zabieg wykonać na 2 tygodnie przed zbiorem

3 - 4

WARZYWA KORZENIOWE

Wykonać I-II zabiegi na 2-3 tygodnie po wzejściu roślin; 

III  zabieg 5-6 tygodni  przed zbiorem

3 - 4

WARZYWA CEBULOWE

Wykonać I-II zabiegi we wczesnej fazie rozwoju; 

III  zabieg 3- 4 tygodnie przed zbiorem

3 - 4

FASOLA SZPARAGOWA

Wykonać II-III zabiegi 3-4 tyg. po wschodach do chwili

 tworzenia pędów kwiatowych

3 - 4

OGÓREK

I  -  faza 2-3 liści właściwych,  II - przed kwitnieniem

2 - 3

CHRYZANTEMA

Wykonać II-III zabiegi od początku września co 7-10 dni podlewając rośliny roztworem 0,4-0,6%

 W przypadku wystąpienia objawów niedoboru składników pokarmowych zabiegi powtarzać co 2 – 3 dni.

 

Zalecenia można modyfikować w/g indywidualnych potrzeb w poszczególnych fazach rozwojowych, warunków uprawowych oraz odmian.

Wykonanie zabiegów dolistnych zaleca się przy wilgotności powietrza 50-80%, temperaturze poniżej 25⁰C.

Nie stosować w czasie intensywnego słońca oraz silnego wiatru.

Ciecz roboczą przygotować bezpośrednio przed stosowaniem, zużyć w ciągu kilku godzin od momentu sporządzenia.

 

 

Opis:

Nawóz Sol-Vit FOSFon jest nawozowym koncentratem fosforu przeznaczonym do likwidowania  niedoboru tego pierwiastka w roślinach, szczególnie w warunkach utrudnionego pobierania z gleby. Ma to miejsce zwłaszcza w okresie niskich temperatur, suszy jak i nadmiernej ilości wody w glebie, po zwapnowaniu, a także przy zbyt wysokich dawkach azotu. Przeważająca część fosforu wiąże się również w glebie z kationami metali 2- i 3-wartościowych (wapnia, magnezu, żelaza, glinu i manganu) w trudno rozpuszczalne związki, stając się niedostępnym dla roślin. Proces taki nazywamy „uwstecznianiem”.

Fosfor odgrywa szczególnie ważną rolę w roślinie. Stanowi składnik wielu związków organicznych oraz enzymów, stając się głównym nośnikiem energii w procesach biochemicznych zachodzących w roślinach. Fosfor również odgrywa dużą rolę w procesie dojrzewania, co przy obfitym nawożeniu fosforem może ten proces korzystnie przyśpieszyć. Dobre zaopatrzenie w fosfor powoduje obfity wzrost korzeni, co znacznie przyczynia się do wzrostu plonu. Należy dostarczać go już w pierwszych fazach ruszenia wegetacji, kiedy roślina ma największe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe.

Wysokie wymagania pod względem fosforu mają ziemniaki, kukurydza, zboża, buraki cukrowe i ćwikłowe, rzepak, bobik, groch, fasola, kapusta, kalafior oraz uprawy sadownicze.

Objawy niedoboru fosforu w roślinach są zróżnicowane u poszczególnych gatunków roślin i jak szybko się pojawią zależy od stopnia jego niedoboru w glebie.

Dlatego najszybszym i najefektywniejszym sposobem likwidowania niedoboru fosforu jest nawożenie dolistne.








top







Zabezpieczenie: