Image Slider

Produkty

Nazwa: Sol-Vit Ca amino

Płynny, dolistny nawóz wapniowy do dokarmiania wszystkich gatunków roślin, jako główne źródło wapnia w uprawach sadowniczych, z dodatkiem aminokwasów i witamin.

Zapobiega powstawaniu chorób przechowalniczych i fizjologicznych (gorzka plamistość, parch jabłoni, korkowacenie). Poprawia jędrność oraz wybarwienie owoców. Jest trzykrotnie efektywniejszy od chlorku wapnia.
Odpowiednie zaopatrzenie roślin w wapń:

  • zwiększa wielkość i poprawia jakość plonu,
  • wpływa na prawidłowy rozwój systemu korzeniowego,
  • wyrównuje i przyśpiesza dojrzewanie owoców.,
  • niweluje działanie hormonu wzrostu (etylenu),
  • owoce lepiej znoszą magazynowanie i transport,
  • poprawia, jędrność, wybarwienie owoców oraz konsystencję miąższu,
  • wpływa na właściwą gospodarkę hormonalną roślin.

Składnik pokarmowy

Zawartość w % masowych

Azot (N)

8,0

Tlenek Wapnia (CaO)

15,5

235g w 1 litrze

Bor (B)

0,050

Miedź (Cu) *

0,020

Molibden (Mo)

0,001

Cynk (Zn) *

0,020

Aminokwasy

zawiera

Witaminy

zawiera

*- schelatowane EDTA

 

Nawóz zawiera aminokwasy, które są naturalnymi związkami organicznymi budującymi białka. Pełnią

w roślinach kilka funkcji: budulcową (strukturalną), metaboliczną (enzymy) i transportową. Znacząco zwiększają odporność roślin na czynniki stresowe (przymrozki, susza). Są organicznym nośnikiem składników pokarmowych powodując szybsze i efektywniejsze wykorzystanie ich przez roślinę. Podwyższają efektywność działania pestycydów. Odpowiadają za szybkie pobieranie azotu z gleby, a także za syntezę cukrów i białek.

 

Stosować dolistnie w formie roztworu wodnego lub łącznie, z innymi nawozami z serii Sol-Vit.

Nawóz można stosować w połączeniu z pestycydami w dolnej, zalecanej dawce podanej przez producenta. (Zaleca się wykonanie próby mieszania ze środkami ochrony roślin w małym naczyniu).



GATUNEK ROŚLINY

TERMINY ZABIEGÓW

DAWKA NAWOZU

l/ha

Ilość cieczy użytkowej l/ha

Jabłonie, Grusze

I -  Po fazie kwitnienia; II - połowa czerwca; kolejne co 10-14 dni.
zabiegi zakończyć na 10-14 dni przed  zbiorem

4-6

500-1000

Czereśnie, Wiśnie, Śliwy,

Krzewy owocowe

I - 7-10 dni po fazie kwitnienia, na początku tworzenia zawiązków owocowych;  kolejne  co 10-14 dni

3-5

Morela, Brzoskwinia

I - faza tworzenia zawiązków owoców,  kolejne
co 10-14 dni; zabiegi zakończyć na 10-14 dni przed zbiorem

3-5

Truskawka

I - koniec kwietnia,  kolejne co 7-14 dni w okresie owocowania

3-4

Pomidor, Papryka

I - 10-14 dni po wysadzeniu rozsady,  II - faza  zawiązywania owoców,  kolejne co 7-10 dni

1-3

300- 600

Ogórek

I - po zawiązaniu owoców, kolejne co 7-10 dni

1-3

Warzywa cebulowe

I – w fazie rozwoju,  kolejne co 10-14 dni.

3-5

Warzywa kapustne

I - 2-3 tygodnie po wysadzeniu rozsady,  II – faza tworzenia główek,  kolejne co 7-10 dni

2-4

Warzywa korzeniowe

I – 2-3 tygodnie po wschodach , II -  po 10-14 dniach

2-4

Sałata

ruszenie fazy rozwoju do 10-14 dni przed zbiorem

1-2

Strączkowe

I – 14-21 dni po wschodach roślin, kolejny po 10-14 dniach

2-4

Rośliny ozdobne

w fazie intensywnego wzrostu  zwłaszcza przed kwitnieniem

1-2

UPRAWY ROLNICZE

I – po ruszeniu wegetacji; II – w czasie wegetacji oraz po stwierdzeniu niedoboru

1,5

200-300

W przypadku wystąpienia objawów niedoboru składników pokarmowych zabiegi powtarzać co 2-3 dni.

Zalecenia można modyfikować w/g indywidualnych potrzeb w poszczególnych fazach rozwojowych, warunków uprawowych oraz odmian.

Wykonanie zabiegów dolistnych zaleca się przy wilgotności powietrza 50-80%, temperaturze poniżej 25⁰C.

Nie stosować w czasie intensywnego słońca oraz silnego wiatru.

Ciecz roboczą przygotować bezpośrednio przed stosowaniem, zużyć w ciągu kilku godzin od momentu sporządzenia.

 

Wapń w organizmie roślinnym odpowiada za pobieranie i przemieszczanie się składników pokarmowych. Wchodzi w skład ścian komórkowych powodując ich prawidłową budowę, funkcjonowanie i spajanie, co ogranicza występowanie spękań na owocach, które występują przy dużych wahaniach wilgotności gleby. Bierze udział w prawidłowym rozwoju systemu korzeniowego. Rośliny dobrze odżywione wapniem wykształcają silniejsze tkanki mechaniczne, zwiększając odporność roślin na wyleganie, a zawarty

w tkankach okrywowych wapń osłabia stopień ich porażenia przez patogeny chorobotwórcze.  Ta reakcja jest ważna w uprawie wszystkich roślin, lecz zwłaszcza w ziemniakach, burakach oraz warzywach. Ziemniaki dobrze dokarmione wapniem wzmacniają skórkę i  poprawiają jakość handlową bulw.  Są przy tym mniej podatne na uszkodzenia mechaniczne i  dłużej się przechowują. Również rzepak wymaga dobrego zaopatrzenia w wapń, gdyż warunkuje prawidłowe wykształcenie łuszczyn. Buraki cukrowe odpowiednio odżywione wapniem zwiększają zawartość cukru w korzeniach, a liście zachowują mięsistą i zdrową strukturę.  W uprawach sadowniczych wapń zapobiega powstawaniu wielu groźnych  chorób przechowalniczych i fizjologicznych (gorzka plamistość podskórna , parch jabłoni, rozpad wewnętrzny i chłodniczy oraz brązowienia przygniezdne, korkowacenie i szklistość miąższu). Korzystnie wpływa na jędrność, wybarwienie i walory smakowe owoców.

Pozostałe składniki zawarte w nawozie szybko i skutecznie wpływają na prawidłowy rozwój fizjologiczny roślin oraz eliminują ryzyko gromadzenia szkodliwych azotanów w warzywach i owocach.








top







Zabezpieczenie: