Image Slider

Produkty

Nazwa: Sol - Vit BORon

Krystaliczny wysoce skoncentrowany jednoskładnikowy nawóz borowy zawierający 210 g boru w 1 kg, przeznaczony do dolistnego dokarmiania roślin borolubnych. Szczególnie zalecany  w uprawach rzepaku, buraków cukrowych i pastewnych, kukurydzy, upraw sadowniczych i warzywniczych.

Wskazany do kilkukrotnego oprysku, z uwagi na  prawie całkowity brak przemieszczania się tego mikroelementu ze starszych, dolnych liści do liści młodych.

 

Skład

Składnik pokarmowy

Zawartość

w % masowych

Zawartość g/kg

Bor (B)

21

210

Molibden (Mo)

0,02

0,2

 

Główne zalety nawozu:

  • bierze udział w procesie wzrostu (podziały komórkowe, wzrost łagiewki pyłkowej).
  • powoduje prawidłowy rozwój i funkcjonowanie systemu korzeniowego,
  • jest niezbędny w tworzeniu tkanek przewodzących,
  • odpowiada za prawidłowe zawiązywanie owoców i nasion,
  • pobudza roślinę do pobierania składników pokarmowych, zwłaszcza azotu, potasu, fosforu, wapnia i magnezu,
  • zwiększa odporność na niekorzystne warunki pogodowe i niektóre patogeny chorobotwórcze,
  • reguluje aktywność auksyn.

Innowacyjne,  polimerowe połączenia boru z sodem występujące w nawozie, znacznie zwiększają przyswajalność i powodują efektywniejsze wykorzystanie boru przez rośliny (roślina zużywa znacznie mniej energii, potrzebnej do przyswojenia dostarczonej dawki nawozu).
Łączenia te, powodują również rewelacyjną rozpuszczalność nawozu w wodzie (bez konieczności wstępnego rozpuszczania w jakichkolwiek naczyniach), co znacznie ułatwia pracę i oszczędza czas potrzebny do wykonania cieczy roboczej.
Molibden zawarty w nawozie odgrywa szczególną rolę w jesiennym nawożeniu rzepaku, powodując zagęszczenie soków komórkowych, a co z tym idzie naturalny wzrost odporności roślin na niskie temperatury.
Wpływa również, na prawidłowy rozwój i osadzenie szyjki korzeniowej rzepaku.

Stosować dolistnie w formie roztworu wodnego lub łącznie z mocznikiem, innymi nawozami z serii Sol-Vit. Nawóz można stosować w połączeniu z pestycydami

w dolnej, zalecanej dawce podanej przez producenta. (Zaleca się wykonanie próby mieszania ze środkami ochrony roślin w małym naczyniu).

 

 

 

 

TERMINY STOSOWANIA

Dawka
[kg/ha]

Rzepak

Zabieg jesienny: formowanie rozety: faza 4–8 liścia (BBCH 14–18)

1

Zabiegi wiosenne:

I – po ruszeniu wegetacji – początek rozwoju pędów bocznych (BBCH 21–36)

1

II – rozwój pąków kwiatowych– początek kwitnienia (BBCH 50–61)

2

Burak cukrowy; pastewny

I – 4–8 liści (BBCH 14–18)

1

II – 8 i więcej liści – rozwój rozety (BBCH 19–31)

1

III – zakrywanie międzyrzędzi (BBCH 32–35)

2

Ziemniak

I – rozwój pędów bocznych – zakrycie międzyrzędzi (BBCH 21–39)

1

II – wykształcanie bulw (BBCH 45–47)

2

Kukurydza

I – faza 4-8 liści (BBCH 12–16)

1

II – rozwój liści – wydłużanie pędu (BBCH 17–31)

1

III – rozwój źdźbła – wczesna faza rozwoju wiechy (BBCH 30–51)

2

Zboża

Stosować w momencie wystąpienia niedoboru, lub na stanowiskach mało zasobnych w bor.

1

Jabłoń; Grusza

Zabieg wiosenny:

I –  w fazie zielonego pąka (BBCH 56)

1

II – na początku kwitnienia (BBCH 60–63)

1-2

III – na końcu kwitnienia (BBCH 67)

1

Zabiegi jesienne:  wykonać I – II zabiegi, po zbiorach owoców

1

Czereśnia; Wiśnia; Śliwa; Brzoskwinia

I – na biały pąk (BBCH 57–59)

1

II – na początku kwitnienia (BBCH 60–64)

1-2

III –pod koniec kwitnienia (BBCH 67–69)

1

Malina

I – rozwój kwiatostanu (BBCH 51–54);

1

II – początek kwitnienia (BBCH 60–63);

1

III* – po zbiorach owoców, liście ciągle zielone (BBCH 91)
*malina owocująca na pędach dwuletnich

1

Porzeczka

I –w fazie rozwój kwiatostanu (BBCH 51–54)

1

II –na początku kwitnienia (BBCH 60–63)

1

III – po zbiorach owoców, na zielone liście (BBCH 91)

1

Truskawka

I – w fazie zamkniętych pąków kwiatowych (BBCH 57–58)

0,5

II –w fazie kwitnienia (BBCH 60–65)

0,5

Papryka

I – 3-6 liści właściwych głównym pędzie (BBCH 13–17)

0,5–1

II – widoczny pąk kwiatowy ( BBCH 51–53)

0,5–1

III – na początku kwitnienia (BBCH 59–61)

0,5–1

Pomidor

I – 7-9 liści właściwych głównym pędzie (BBCH 18–19)

0,5–1

II – widoczne kwiatostany ( BBCH 51–53)

0,5–1

III –na początku kwitnienia (BBCH 61–63)

0,5–1

Ogórek

I – rozwój pędów bocznych (BBCH 21–29)

0,5

II – widoczny zawiązek na pędzie głównym (BBCH 51–52)

0,5

Warzywa kapustne

I – 3–6 liści właściwych (BBCH 13–15)

0,5-1

Warzywa korzeniowe

I – 5-8 liści właściwych (BBCH 15–18)

0,5

II - marchew – wzrost wegetatywny (BBCH 19)

0,5

III - marchew – przy końcu wykształcania korzenia (BBCH 47–48)

0,5

 

W przypadku wystąpienia objawów niedoboru składników pokarmowych zabiegi powtarzać co 2-3 dni.

Zalecenia można modyfikować w/g indywidualnych potrzeb w poszczególnych fazach rozwojowych, warunków uprawowych oraz odmian.

Wykonanie zabiegów dolistnych zaleca się przy wilgotności powietrza 50-80%, temperaturze poniżej 25⁰C.

Nie stosować w czasie intensywnego słońca oraz silnego wiatru.

Ciecz roboczą przygotować bezpośrednio przed stosowaniem, zużyć w ciągu kilku godzin od momentu sporządzenia.








top







Zabezpieczenie: