Image Slider

Produkty

Nazwa: Sol-Vit PK 10:20

Płynny, dolistny nawóz fosforowo-potasowy polecany do szybkiego likwidowania i zapobiegania niedoborów fosforu i potasu w roślinach. Zwłaszcza w warunkach utrudnionego pobierania ich przez system korzeniowy (niskie temperatury, susza lub nadmierna ilość wody w glebie) i w okresie kształtowania się parametrów jakościowych plonu. Intensyfikuje wzrost i rozwój systemu korzeniowego oraz części wegetatywnych i generatywnych roślin.

Główne zalety nawozu:

  • wysoka zawartość składników w łatwo przyswajalnych formach szybko i efektywnie likwiduje niedobory fosforu i potasu w roślinie,
  • odpowiada za prawidłową gospodarkę wodną i przemieszczanie asymilatów w roślinie,
  • pobudza czynniki odpornościowe roślin i ogranicza rozwój chorób grzybowych,
  • stymuluje wzrost organów plonotwórczych i prawidłowe funkcjonowanie systemu korzeniowego,
  • zwiększa wielkość i jakość plonu.

 

Skład

Składnik pokarmowy

Zawartość % masowe

Zawartość

 ( g/l)

Pięciotlenek fosforu (P2O5)

10,0

140

Tlenek Potasu (K2O)

20,0

266

 

Stosować dolistnie w formie roztworu wodnego lub łącznie z, innymi nawozami z serii Sol-Vit. Nawóz można stosować w połączeniu z pestycydami

w dolnej, zalecanej dawce podanej przez producenta. (Zaleca się wykonanie próby mieszania ze środkami ochrony roślin w małym naczyniu).

 

UPRAWY

TERMINY STOSOWANIA

Dawka nawozu
l/ha

Ilość cieczy użytkowej 
l/ha

ZBOŻA

I – faza krzewienia; II – faza strzelania w źdźbło;  

III – koniec fazy strzelania w źdźbło ( liść flagowy); 

IV –faza kłoszenia

4 - 6

200 - 400

KUKURYDZA

 I -  faza 2-5 liści;  II – 7-10 dni po pierwszym zabiegu;

III – w momencie wyrzucenia wiechy

4 - 6

200 - 400

RZEPAK

Zabieg jesienny –faza 3-5 liści;

Zabiegi wiosenne – I – od ruszenia wegetacji; II – 7-10 dni po pierwszym zabiegu

III – faza zielonego pąka

4 - 6

200 - 400

ZIEMNIAK

- od fazy rozwoju liści i pędów; II -  zwarcie międzyrzędzi

3 - 5

200 - 400

DRZEWA
i KRZEWY OWOCOWE

Wiosna - dla polepszenia jędrności  owoców  
 I – koniec kwitnienia; II i III co 7- 14 dni

5 - 6

700 -1000
 roztwór
o stężeniu
0,5-0,8%

Jesień - dla polepszenia wybarwienia owoców   
II – III zabiegi na 2-3 tygodnie przed zbiorem owoców

TRUSKAWKA

 I – początek kwitnienia; II i III co 7-10 dni

3 - 6

PAPRYKA

 I – 3 tygodnie po wysadzeniu rozsady;   II – koniec kwitnienia; 

III – po wytworzeniu  pierwszych owoców; 

IV – 10-14 dni później

3 - 4

400 - 600

roztwór
o stężeniu:

opryski - 0,5%

podlewanie - 1%

POMIDOR

 I – 3 tygodnie po wysadzeniu rozsady;  II i III – po wytworzeniu owoców, co 7-10 dni

3 - 4

KAPUSTNE

 I – 2 tyg. po wysadzeniu rozsady;  II – początek zawiązywania  główek;  III – 10-14 dni później

4 - 5

SAŁATA

Wykonać I-II zabiegi we wczesnej fazie rozwoju; 

III zabieg wykonać na 2 tygodnie przed zbiorem

3 - 4

WARZYWA KORZENIOWE

Wykonać I-II zabiegi na 2-3 tygodnie po wzejściu roślin; 

III  zabieg 5-6 tygodni  przed zbiorem

3 - 4

WARZYWA CEBULOWE

Wykonać I-II zabiegi we wczesnej fazie rozwoju; 

III  zabieg 3- 4 tygodnie przed zbiorem

3 - 4

FASOLA SZPARAGOWA

Wykonać II-III zabiegi 3-4 tyg. po wschodach do chwili

 tworzenia pędów kwiatowych

3 - 4

OGÓREK

I  -  faza 2-3 liści właściwych,  II - przed kwitnieniem

2 - 3

CHRYZANTEMA

Wykonać II-III zabiegi od początku września co 7-10 dni podlewając rośliny roztworem 0,4-0,6%

 

W przypadku wystąpienia objawów niedoboru składników pokarmowych zabiegi powtarzać co 2-3 dni.

 

Zalecenia można modyfikować w/g indywidualnych potrzeb w poszczególnych fazach rozwojowych, warunków uprawowych oraz odmian.

Wykonanie zabiegów dolistnych zaleca się przy wilgotności powietrza 50-80%, temperaturze poniżej 25⁰C.

Nie stosować w czasie intensywnego słońca oraz silnego wiatru.

Ciecz roboczą przygotować bezpośrednio przed stosowaniem, zużyć w ciągu kilku godzin od momentu sporządzenia.








top







Zabezpieczenie: