Image Slider

Niedobory składników pokarmowych


BOR - bierze udział w procesie przemiany węglowodanów, wpływa na przepuszczalność błon komórkowych, wzrost roślin oraz rozwój organów generatywnych.

Charakterystyczne objawy niedoboru: zahamowanie wzrostu i rozwoju merystemów wierzchołkowych łodyg i korzeni oraz tkanek przewodzących, zakłócenie w gromadzeniu cukrów w korzeniach, słabe kwitnienie, opadanie kwiatów, słabe wykształcenie nasion.

Przyczyny występowania niedoboru: przewapnowanie gleby, intensywne nawożenie mineralne, okresowy deficyt wody. Rośliny szczególnie wrażliwe na brak boru: buraki, ziemniaki, rzepak, kalafior, kapusta, fasola, pomidor, mak.

 

Miedź -bierze udział w syntezie witaminy C, w przemianach związków żelaza w roślinie, wpływa na rozwój i budowę tkanek, wpływa na prawidłowy rozwój brodawek korzeniowych w roślinach motylkowych.

Charakterystyczne objawy niedoboru: bledniecie liści, żółknięcie i skręcanie końców liści.

Przyczyny występowania niedoboru: stosowanie bardzo wysokich dawek azotu i fosforu, przewapnowanie gleby, sucha i ciepła pogoda. Rośliny szczególnie wrażliwe na brak miedzi: buraki, kukurydza, drzewa owocowe.

 

Mangan -bierze udział w fotosyntezie, pobieraniu wielu składników pokarmowych, syntezie białek, działa, jako regulator stężenia hormonów roślinnych,

Charakterystyczne objawy niedoboru: jasne i żółte plamki między żyłkami na najmłodszych liściach, zahamowanie wzrostu, brązowe nekrotyczne plamy na liściach.

Przyczyny występowania niedoboru: na glebach lżejszych, nadmiar żelaza, niskie nawożenie potasem, stosowanie wapna węglanowego, intensywne nawożenie mineralne. Rośliny szczególnie wrażliwe na brak: buraki, ziemniaki, groch, trawy.

 

CYNK -bierze udział w przetwarzaniu kwasów organicznych, w syntezie chlorofilu i witaminy B, C, P, wpływa na proces wzrostu i rozwoju roślin.

Charakterystyczne objawy niedoboru: chloroza oraz żółknięcie liści i ich plamistość, zahamowanie wzrostu roślin – skracanie międzywęźli.

Przyczyny występowania niedoboru: wysoka zawartość przyswajalnego fosforu, przewapnowanie, brak nawożenia organicznego. Rośliny szczególnie wrażliwe na brak: chmiel, buraki, fasola, pomidor, len, drzewa owocowe.

 

ŻELAZO -bierze udział w procesach: fotosyntezy, oddychania, redukcji azotanów, wiązania wolnego azotu.

Charakterystyczne objawy niedoboru: chloroza młodych liści, które stają się jaśniejsze, żółtawe a potem bledną, chloroza starszych liści przy dużym niedoborze.

Przyczyny występowania niedoboru: na glebach alkalicznych przy przewapnowaniu gleby, po zastosowaniu wysokich dawek fosforowych. Rośliny szczególnie wrażliwe na brak: drzewa i krzewy owocowe, warzywa, kukurydza, len.






top







Zabezpieczenie: