Image Slider

Aktualności

Sier

08

Sol-Vit FOSFon

FOSFOR w warzywach

Funkcje:

  • transportuje cukry z liści do korzenia
  • wpływa na rozwój systemu korzeniowego
  • wpływa na właściwości przechowalnicze
  • oraz powoduje polepszenie wyglądu warzyw

Dokarmianie fosforem w uprawie warzyw zaleca się:

  • w okresie chłodów, gdy temperatura spadnie poniżej 120C,
  • w okresie suszy: niedobór, jak i nadmiar wody w glebie ogranicza pobranie fosforu przez rośliny,

Szczególnie korzystne efekty daje dokarmianie dolistne fosforem w terminach

DYNIOWATE (OGÓRKI) – w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców ( 2 zabiegi)

WARZYWA KORZENIOWE (MARCHEW, PIETRUSZKA, SELER, BURAK ĆWIKŁOWY) – 2-3 tygodnie po wzejściu roślin ( 2-3 zabiegi)

PSIANKOWATE (POMIDORY, PAPRYKA) –po 2 tygodniach od posadzenia na miejsce stałe, dodatkowo dokarmiać w okresie zawiązywania pierwszych owoców, następnie zabieg powtórzyć po 14 dniach

WARZYWA KAPUSTNE (KAPUSTA: biała, włoska, czerwona, brukselska, pekińska,  KALAFIOR, BROKUŁ, KALAREPA) – 2 tygodnie po wysadzeniu na miejsce stałe, na początku wiązania główek (2-3 zabiegi)

WARZYWA CEBULOWE – od wczesnej fazy rozwojowej. Zakończyć na 4 tyg. przed zbiorem  (2-3zabiegi)








top







Zabezpieczenie: